Joi, 2024-03-28, 5:58 PM
Bine aţi venit vizitator | RSS
Formularul pentru autentificare


Principală » 2011 » Septembrie » 1 » WikiLeaks şi The Guardian se acuză reciproc pentru dezvăluirea dosarului integral cu telegrame
2:47 PM
WikiLeaks şi The Guardian se acuză reciproc pentru dezvăluirea dosarului integral cu telegrame

WikiLeaks şi The Guardian se acuză reciproc pentru dezvăluirea dosarului integral cu telegrame


WikiLeaks a acuzat joi un jurnalist de la cotidianul britanic The Guardian că, dezvăluind o parolă care ar fi trebuit să rămână secretă, a permis accesul la versiunea integrală a telegramelor diplomatice americane obţinute de site, ceea ce ziarul dezminte.


Site-ul specializat în dezvăluirea documentelor secrete a obţinut în toamna lui 2010 sute de mii de telegrame diplomatice americane şi le-a dat în exclusivitate câtorva ziare din lume, printre care şi The Guardian, care trebuia să le publice sub o formă care să permită protejarea surselor.

"Un jurnalist de la The Guardian, într-un act de neglijenţă sau de rea-voinţă de care nimeni nu şi-a dat seama pe momenta dezvăluit parola pentru dosarul original, unde documentele figurează în întregime", a declarat site-ul WikiLeaks într-un comunicat.

"Am contactat Departamentul de Stat american şi am început demersuri preliminare ale unei acţiuni în justiţie. Vom publica o declaraţie oficială ulterior", adaugă comunicatul publicat pe Twitter.

The Guardian a recunoscut că parola a fost publicată într-o carte despre WikiLeaks apărută în februarie, dar subliniază că aceasta nu ar fi trebuit să fie valabilă decât câteva ore şi ar fi trebuit să fie complet invalidată la momentul ieşirii cărţii.

Wikileaks nu a permis accesul ziarelor la dosarul integral decât pentru câteva ore, înainte de a-l retrage de pe site-ul utilizat pentru acest lucru, precizează The Guardian.

"Dar, fără ca cineva de la Guardian să fie la curent, acest dosar a ajuns mai târziu pe bittorrent, un site folosit în general pentru difuzarea de filme şi muzică".

"Cartea noastră despre WikiLeaks a apărut în februarie. Aceasta furniza parola, dar nici un alt detaliu despre locul unde se află dosarul, şi ni se spusese că parola nu va fi valabilă decât câteva ore. Era o informaţie care nu putea servi nimănui, decât persoanei care a creat dosarul", adaugă cotidianul britanic.

Potrivit acestuia, link-ul către dosarul integral a fost publicat de un anonim pe Twitter, care îl găsise datorită indiciilor date de presă şi informaţiilor difuzate pe Twitter de WikiLeaks.

În urma acestei publicări, Washingtonul a acuzat WikiLeaks că a pus în pericol viaţa a numeroşi informatori din multe ţări.


Vizualizări: 453 | Adăugat de: Bogdan | Rating: 0.0/0
Total comentarii : 0
Doar utilizatorii înregistraţi pot adăuga comentarii
[ Înregistrare | Logare ]
Căutare

Sondajul nostru
Ce parere ai despre emedia-zone ?
Total răspunsuri: 650

Inregistrati online


Statistici
Conectati : 1
Oaspeti : 1
Inregistrati : 0

publicitate online
Copyright eMz "eMediaZone Prietenul tau pe Net" © 2024 : vizitator