Vineri, 2024-04-26, 5:05 PM
Bine aţi venit vizitator | RSS
Formularul pentru autentificare


Principală » 2011 » Septembrie » 13 » Semnificația zilei: 12 septembrie
5:30 PM
Semnificația zilei: 12 septembrie


12 septembrie este a 255-a zi a calendarului gregorian.


490 î.Hr.: Victoria grecilor asupra perșilor în Bătălia de la Marathon, spusa atenienilor îngrijorați de un sol care a alergat aproape 42 de kilometri și a căzut răpus de oboseală după ce a anunțat victoria. Jertfa lui, dar și strălucita victorie împotriva lui Darius I ( 522-486 I.Hr.), care stăpânea un imperiu de cca. 5 milioane de kilometri pătrați- cea mai de seamă forță politico-militară a Orientului Apropiat, se află la originea celei mai grele și spectaculoasee probe atletice de la Olimpiade –MARATONUL.

1659: Oastea Țării Românești condusă de Mihnea al III-lea Radu, reluând programul politic a lui Mihai Viteazul, cucerește Giurgiul și Brăila. Începe răscoala antiotomană care nu va izbuti din cauza dezechilibrului raportului de forțe. De fapt, în secolul al XVII-lea și alți principi din cele trei țări romane – Radu Șerban, Gabriel Bethlen, Matei Basarab, Constantin Șerban vor încerca acelasi lucru, fără sorți de izbândă.

1683: Sfârșitul asediului otoman asupra Vienei. Armata germano-polonă condusă de ducele Carol de Lorena și de regele Poloniei, Jan Sobieski, înving, în apropiere de Viena, oastea marelui vizir Kara Mustafa, oprind expansiunea turcilor înspre vestul Europei, dar și includerea Transilvaniei ca principat în Imperiul Habsburgic prin tratatul de la Karlowitz ( 1699 ), care cosemnează pierderea războiului de Imperiul Otoman.

1919: Decret-lege privind înființarea Universității Regele Ferdinand din Cluj. Primul rector a fost Sextil Pușcariu. Universitatea maghiară din Cluj s-a refugiat la Szeged, în urma unei hotărâri unilaterale, de teamă ca și România învingătoare va aplica principiile fasciste ale Legii Apponyi, ce a guvernat multă vreme segregarea populației, covârșitor majoritare românești din Transilvania și Banat, de la condiții egale de învățământ, cu minoritatea maghiară. O culme a cinismului este că, la seminarul ortodox de la Arad, viitorii preoți români erau obligați să studieze toate materiile în limba maghiară, având dreptul opțional și la 2-4 ore de limba română, pe săptămână. Așa că, pe bună dreptate, I.P.S Nicolae Corneanu, mitropolitul Banatului, afirma că primele legi fasciste în Europa- ale învățământului, ale administrației și legea electorală, au fost emise de Budapesta în dualismul austro-ungar, în a doua jumătate a secolului al XIX-lea și începutul secolului XX. De fapt, în virtutea acelorași legi discriminatorii a fost desființat și învățământul de limbă germană de la liceul șvabilor din Timișoara (actualul liceu Nikolaus Lenau), care a redevenit de limbă germană, după unirea Banatului la România Mare (1919).

1919: Decret-lege dat de Consiliul Dirigent al Transilvaniei pentru reforma agrară și introducerea votului universal, ca urmare a principiilor moderne și civilizate ce se doreau a fi impuse în această parte a Europei, după căderea anacronicului Imperiu Austro-Ungar și a Rusiei țariste.

1940: În peștera de la Lascaux, Franța sunt descoperite picturi rupestre preistorice, care asemenea celei de la Chavaux sau Altamira din Pirineii spanioli, reprezintă zimbri, bouri, cai sălbatici, urși și reni, animale ce populau cuaternarul aparținând preistoriei.

1944: La Moscova, a fost semnată Convenția de armistițiu dintre guvernul român și guvernele Națiunilor Unite, prin care se consfințea starea de fapt a ieșirii României din războiul antifascist și întoarcerea armelor împotriva Germaniei. De fapt, a fost un dictat al guvernului sovietic împuternicit de S.U.A. și Anglia să impună condiții înrobitoare țării noastre. Sub pretextul participării României între 1941 și 1944 la război, alături de Germania hitleristă și celelalte forțe ale Axei. România va fi impusă la despăgubiri supradimensionate față de puterile învingătoare, mai ales Uniunea Sovietică, în neconcordanță cu pagubele produse de armata română și statul român în perioada amintită. Asfel, pentru a i se impune despăgubiri uriașe, României nu i se recunoaște statutul de cobeligerantă și, implicit, contribuția de a patra națiune în înfrângerea Germaniei. Mai mult, pentru a fi în permanență un mijloc de presiune, se infirmă odiosul diktat de la Viena, iar Stalin dispune crearea artificială a Regiunii Autonome Maghiare – după principiul aplicat și de bolșevici „divide et impera”.

1958: Jack Kilby (1923-2005), inginer american, prezintă primul circuit integrat din lume (tipărirea la cald), pentru care va fi distins cu Premiul Nobel pentru fizică în anul 2000.

1966: A fost lansată misiunea Gemini XI, cu doi astronauți, care va realiza prima întâlnire cu un vehicul Target Agena, va realiza un record de înălțime ( 850 de mile=1370 km) și două ieșiri extravehiculare.

1990: La Moscova, s-au încheiat discuțiile în format 2+4, în cadrul cărora "puterile aliate" în cel de-al Doilea Război Mondial au renunțat la drepturile speciale instituite după capitularea necondiționată a Germaniei și care, în perioada ”războiului rece”, au fost folosite ca mijloc de propagandă și presiune de ambele părți. Ca urmare a hotărârii nedrepte a Conferinței de la Potsdam (1945), învingătorii au stabilit mutilarea poporului german, ca pedeapsă, sfârtecându-l în patru zone de ocupație: sovietică, americană, engleză și franceză.

Romania: Mare Sărbătoare: Nunta Ciupercuților 2009.

Se sărbătorește Sf. Mc. Autonom, Macedonie şi Teodul (Odovania Praznicului Naşterii Maicii Domnului) (calendarul creștin ortodox).

Se sărbătorește Ss. Nume al Mariei *; Emilian, ep. (calendarul romano-catolic).

Se sărbătorește Sf. m. Autonom (calendarul greco-catolic).
Vizualizări: 688 | Adăugat de: Bogdan | Tag-uri: germano-, armata, polonă, 12, septembrie, Semnificația, zilei:, Transilvaniei | Rating: 0.0/0
Total comentarii : 0
Doar utilizatorii înregistraţi pot adăuga comentarii
[ Înregistrare | Logare ]
Căutare

Sondajul nostru
Ce parere ai despre emedia-zone ?
Total răspunsuri: 650

Inregistrati online


Statistici
Conectati : 1
Oaspeti : 1
Inregistrati : 0

publicitate online
Copyright eMz "eMediaZone Prietenul tau pe Net" © 2024 : vizitator