Joi, 2024-04-18, 11:50 AM
Bine aţi venit vizitator | RSS
Formularul pentru autentificare


Principală » 2011 » Septembrie » 13 » Cât a plătit România pentru războaiele Americii. Ce va primi Traian Băsescu în schimb la Washington?
6:45 PM
Cât a plătit România pentru războaiele Americii. Ce va primi Traian Băsescu în schimb la Washington?

Traian Băsescu se află în vizită în SUA, unde marţi, la ora 12.15 (19.15 ora României), va fi semnat acordul care permite amplasarea şi operarea în ţara noastră a unui sistem antirachetă american terestru, cu rachete SM-3.


Este prima vizită a lui Traian Băsescu la Washinton în mandatul lui Obama. Cei doi şefi de stat s-au mai întâlnit cu prilejul unor evenimente internaţionale, în special ale NATO, la care au participat mai mulţi lideri politici din Europa.

România a fost un partener necondiţionat al Statelor Unite, după atentatele teroriste de la 11 septembrie 2001. Intrarea în NATO în 2004 a întărit această legătură care a culminat cu deschiderea pentru trupele americane a Portului Constanţa şi a Aeroportului Kogălniceanu şi cu amplasarea scutului antirachetă la Deveselu (Olt).

Secretarul de Stat al SUA, Hillary Clinton, şi ministrul român de Externe, Teodor Baconschi, vor semna, marţi, la Washington acordul privind amplasarea unui scut antirachetă în România.

Din 2004 până în prezent România a cheltuit în jur de 800 milioane de dolari (600 mililoane de euro) pentru a-şi susţine trupele în teatrele de operaţiuni în principal în războaiele deschise de Statele Unite în Irak şi Afganistan, după cum poate fi estimat din bugetele aprobate pentru Armată, scrie Ziarul Financiar.

Potrivit datelor MApN, România are în prezent 1.800 de soldaţi în Afganistan şi doar doi în Irak (pentru instruirea trupelor irakiene), 119 oameni în Bosnia şi în Kosovo. Totdată, în în misiuni ale NATO sau ONU desfăşurate în afara graniţelor României se mai află în jur de 2.000 de militari şi poliţişti.

În vara lui 2009, România şi-a retras trupele din Irak (500 de militari), însă le-a suplimentat pe cele din Afganistan, unde misiunile se desfăşoară acum sub comanda NATO. Peste 8.400 de militari români au fost în misiuni în Irak în timpul celor şase ani. Totodată, Irakul are de plătit României o datorie de dinainte de 1989 stabilită, în urma negocierilor cu SUA, la 977 milioane de dolari şi eşalonată pe 23 de ani.

În 2011, România a alocat un buget pentru susţinerea operaţiunilor în străinătate de 371 milioane de lei. În 2010 , bugetul a fost de 268 milioane de lei.

Administraţia prezidenţială a anunţat că la Washington vor fi semnate mai multe acorduri bilaterale. Nu se ştie însă dacă vor fi semnate şi acorduri comerciale şi dacă se va pune problema achiziţiei de către România a avioanelor F-16, un contract evaluat la 1 miliard de dolari, adică cât toate investiţiile americane directe în România la un loc.

Vizualizări: 714 | Adăugat de: Bogdan | Tag-uri: SUA, Traian, militari şi poliţişti, Băsescu, AmericaTeodor Baconschi | Rating: 0.0/0
Total comentarii : 0
Doar utilizatorii înregistraţi pot adăuga comentarii
[ Înregistrare | Logare ]
Căutare

Sondajul nostru
Ce parere ai despre emedia-zone ?
Total răspunsuri: 650

Inregistrati online


Statistici
Conectati : 1
Oaspeti : 1
Inregistrati : 0

publicitate online
Copyright eMz "eMediaZone Prietenul tau pe Net" © 2024 : vizitator